Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Záchranné akce v moři?
 
      Bezprecedentní opatření na záchranu jednoho z ohrožených druhů velryb biskajských přijala kanadská vláda. Jak informovalo ČTK kanadské velvyslanectví v Praze, Kanada požádala Mezinárodní námořní organizaci, což je specializovaná agentura OSN, o povolení změnit trasu důležité námořní cesty,

 
která ústí do zátoky Fundy mezi Novým Brunšvikem a Novým Skotskem. Tato námořní cesta prochází rezervací, kde žijí velryby černé biskajské, které jsou od roku 1935 chráněné.

V současné době vědci registrují kolem 350 kusů tohoto druhu. "Každým rokem od června do října se velryby biskajské shromažďují v zátoce Fundy. Někdy se tam zdržují až dvě třetiny veškeré jejich populace na zeměkouli," informovala předsedkyně pracovní skupiny kanadského ministerstva dopravy bioložka Moira Brownová. Srážky s plavidly jsou nejčastější příčinou úhynu tohoto vzácného druhu. Nebezpečí pro velryby biskajské je značné, neboť ročně se zátokou plaví 1600 až 2000 lodí, Většinu z nich tvoří obří tankery. Od roku 1970 přišlo v důsledku srážek s plavidly v Atlantickém oceáně u břehů Severní Ameriky o život minimálně 18 velryb.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>